T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
GAZİANTEP / ŞAHİNBEY - İstiklal İmam Hatip Ortaokulu

İstiklal İmam Hatip Ortaokulu Tarihçesi

İmam Hatip Okullarının tarihi, Cumhuriyet tarihi kadar eskidir. İmam hatip okulları, Millî Eğitim Bakanlığına bağlı olarak açılan ve genel ortaöğretim sistemi içerisinde yer alan köklü kurumlarımızdandır. Bu kurumlar, 3 Mart 1924 tarihli Tevhid-i Tedrisat Kanuna dayalı olarak kurulmuştur. 13.10.1951 tarih ve 601 sayılı Müdürler Komisyonu Kararının 17 Ekim 1951 tarihinde dönemin Millî Eğitim Bakanı Tevfik İleri tarafından onaylanmasıyla bugünkü imam hatip okulları resmi olarak açılmıştır. İlköğretim ve Eğitim Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile birlikte 2012-2013 Eğitim-Öğretim döneminde İmam Hatip Liseleri'nin ortaokul bölümleri tekrar açılmış ve halen, 1973 Tarih ve 1739 Sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu ile 2012 Tarih ve 6287 Sayılı Kanun kapsamında okullarımızda fen, sosyal, dil, spor, sanat ve kültür dersleri ile birlikte Temel İslam Bilimlerine ait dersler verilmektedir.

 

           Osmanlı devleti zamanında bilgi tahsili için medreseler mevcuttu. Antep'te medreselerden başka bir idadi bir rüştiye mektebi(şimdiki cumhuriyet ilköğretim okulu ) ile birkaç ilkokul bulunuyordu. Bu okulların hemen hepsi cami avlusu içerisinde kurulmuştu. Kurtuluş savaşından sonra tekkelerin kaldırılması tekke camii çevresinde bulunan Mevlevi dergâhı binası ilk İstiklal Okulu binası olarak hizmete girmiştir. İlk yıllarda üç, daha sonra beş dershaneli olarak çalışmaya başlamıştır. Zamanla okul ihtiyaca cevap veremez hale gelmiş, yeni bir okul yapımına veya okulun yanında bulunan develiğin istimlâki ile genişletilmesi yolunda girişimler yapılmıştır. Vali Niyazi Aras istimlâk konusu üzerinde büyük gayret sarf etmiş ama Manisa'ya tayin edilmesiyle istimlâk konusu üzerinde işi durmuştur. Daha sonra vali Osman Meriç şimdiki okulun bulunduğu bostanı istimlâkini yaptırmış ama binanın yapılışını göremeden o da ilimizden ayrılmıştır.

           İstiklal İlkokulu'nu yeni binasına kavuşturma şerefi Vali Salih Tanyeri'ne nasip olmuştur. İlimiz vakıflar müdürlüğünden alınan bilgiye göre okulun yeri Çiçek Fakı'nın oğlu Mehmet Hayrettin Hoca vakfına aittir.

Böylece İstiklal İlköğretim Okulu yeni binasına 01.03.1963 tarihinde Vali Salih Tanyeri'nin açılış töreniyle normal öğretim yapmak üzere hizmete açılmıştır. 2012-2013 Öğretim yılından itibaren İstiklal İmam Hatip Ortaokulu olarak faaliyete geçilmiştir. İlk yıl 4 sınıfla başlayan İstiklal İmam Hatip Ortaokulu´nun şuanda 15 sınıfı aktif olarak kullanılmaktadır.

 

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 08.12.2014 - Güncelleme: 03.11.2022 10:00 - Görüntülenme: 2003
  Beğen | 2  kişi beğendi